Кан Кубрат

Голяма част от българите познават кан Кубрат, основно с митът за снопа пръчки. Какво обаче знаем за живота на този владетел от българската история?
Защо не го почитаме, като възкресител на една от многобройните български държави, в ранните векове на първото хилядолетие?

Около 600-605 год.сл.хр. българите били пръснати на племена, имало три големи – утигури, кутигури и уногондури. Тези племена се управлявали от големи и силни родове.
Повечето българи днес, познават две от тях, като двете династии, управлявали българския народ по времето на така наречената „Първа Българска Държава“. Това са Дуло и
Вокил. Има и други родове Угаин, Ерми, Кюригир, Чакарар, Кубиар.
Бащата на Кубрат, е кан Албури Аспар Аскал (593-602 г.) от рода Дуло (Списък на българските канове в периода V-VІІ в.)
Кан Албури в съюз с аварите, водил войни срещу Византия. Между аварите и улучите /славяните/ отново възникнали проблеми, този път за кражба на добитък. С цел помирение Кан Албури направил посещение при аварите където при недостатъчно изяснени обстоятелства умрял. Той имал двама синове Кубрат и Шамбат, които били още малолетни. Държавата се разпаднала на 60 отделни владения. Неговата съпруга, Ак-Джан, е внучка на Ел Каган Истеми и майката на Кубрат и Шамбат. Временно държавното управление поел нейният брат Органа Телес.
В началото на VII в.( около 628-629 г.) българските племена били подвластни на тюркския род Ашина. Органа, който по това време бил регент на Кубрат, въстанал заедно с две от племената – уногондурите и утигурите. След победата и обединението на българските племена, Органа се възкачва на престола под името Сибир или Шибир, наричан още Тукъй хан, което означава, че е поел управлението в годината на коня. Кубрат е поставен да управлява западните българи, до навършване на пълнолетие, след което Органа му предава властта.
Има няколко интересни момента от управлението на кан Кубрат.

Към средата на 30-те години на VII в. Кубрат успява да откъсне по-голямата част от земите на Тюркския Хаганат, населявани с български племена, като по този начин обединява българите в една силна държава, наречена от историята Стара Велика България, която се намирала на север от Черно море.
old_great_bulgaria_map
(Карта с границите на българската държава при кан Органа и кан Кубрат)
Друг интересен момент е битката му с Осман ибн Афан, халиф на Арабския Халифат, който през 648 г. преминал Кавказкия проход Дербент с 20 хилядна армия. Кубрат избива по-голямата част, а тези който се спасяват, бягат на юг от Кавказ.
20434801
(Дербентски проход)

Втората половина на кубратовото управление минава мирно. Сключва договор с Византия, според който, българската армия брани Византийската територия от племената идващи от Азия в Европа.
Кубрат управлява до 660 г. Когато според легендата, малко преди да издъхне, привикал синовете си в спалнята си и ги заклел да не се делят, а да управляват заедно, защото ако се разделят, ще бъдат слаби, а ако са заедно, са силни като сноп пръчки, който трудно се пречупват.
252551_375629275846850_2144637618_n1-1
(Клетвата на синовете на кан Кубрат)

img_3766
(Проф. Овчаров пред сегашния паметник на кан Кубрат, изграден преди 10 години на мястото, където е открита гробницата му.)

Синовете на Кубрат не изпълняват повелята на баща си и си поделят българския народ. Наследник на престола е най-големия син на Кубрат, Баян (Безмер). Той остава в границите на Стара Велика България и брани територийте и до 671-672 г., когато пада под ударите на Хазарите.
Останалите синове на Кубрат, тръгват в различни посоки на света, и създават редица държави.
Българите на Котраг създават Волжко-Камска България, която съществува до 1240 година. Днес наследници на тези българи, са две републики в състава на Руската федерация, това са Чувашия и Татарстан, като в Татарстан има сериозно движение за смяна на името на републиката.
0706-2-728russiamap-tatarstanhuge
Българите на Аспарух пък създават Дунавска България, която е единствената държава в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване.
123098400311805820

Автор: Иван Иванов

Кой съм аз ли? Писател и поет, интересуващ се от всичко което ни заобикаля. Всичко онова, което можем да изпитаме в живота. Всяко чувство, всеки вик и всеки ден. Смятам живота за прекрасен, защото е труден. Никой не харесва лесните игри, защото са безинтересни. За да живеем обаче, вместо просто да съществуваме, трябва да се стремим да оставим ярка следа. Диря с която да ни запомни обществото. Защо да го правим ли? Защото не е важно как си живял, а как ще те запомнят. Паметта е нещото което трае и след смъртта. А има ли нещо по-хубаво от това, да докоснеш нечие сърце с дума или мисъл и да го превърнеш в надгробно свое слово.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s